Dezbateri intense privind noua strategie de securitate a RM în 2023

2023-11-04 10:09
Dezbateri intense privind noua strategie de securitate a RM în 2023

Abstract:

On 27 and 28 October at Artcor, a unique conference was held in terms of format and number of workshops. During these two days were discussed the new security strategy of the Republic of Moldova, the specifics of the new StratCom and the best digital technologies that can contribute to the defence of democracy and democratic values in the country. Download the agenda of the event here >>

Separator

Pe 27 și 28 octombrie la Artcor a avut loc o conferință inedită prin formatul și numărul de ateliere desfășurate. În aceste două zile s-au pus în discuție noua strategie de securitate a Republicii Moldova, specificul noului StratCom precum și cele mai performante tehnologii care pot contribui la apărarea democrației și a valorilor democratice în țară. 

Descarcă agenda evenimentului aici >>

Au deschis conferința, Adjunctul Ambasadorului Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Maaike Keizer, Directorul Executiv al Centrului Est European al Democrației Multipartite (EECMD), Levan Tsutskiridze și Directorul Executiv al Alianței Democrațiilor, Jonas Parello-Plesner. În prima zi a summitului s-au discutat tehnologiile digitale care vin în susținerea democrației, noua strategie de securitate a RM și specificul activității StratCom în Moldova.

Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (from left to right: Levan Tsutskiridze, Valeriu Pașa, Mihai Mogâldea, Mădălin Necșuțu)

După deschiderea DemTech Conference organizată de Centrului Est European al Democrației Multipartite (EECMD) la Artcor s-au desfășurat 5 ateliere dedicate tehnologiei digitale și democrației cu invitați de marcă. Printre ei s-au numărat Violeta Avram, Director la Hanns Seidel Foundation Moldova, Natalia Albu, Director Executiv al Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Alexandru Musteață, Director al Serviciului de Informații şi Securitate, Ștefan Țibuleac, Șef de Serviciu al Consiliului Suprem de Securitate în RM, Nicu Popescu, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și reprezentanți ai societății civile precum Mădălin Necșuțu, jurnalist de investigație, Mihai Mogâldea, fondator IPRE, Valeriu Pașa, fondator portal Watchdog.md.

Alexandru Musteață, Director al Serviciului de Informații și Securitate a menționat că noua Strategie de Securitate a RM vine să compenseze deficitele privind războiul hibrid pe domeniul prezenței digitate (dezinformarea și propaganda). Noua strategie ia în considerare cetățeanul în regim online, atunci când serviciile publice pot fi compromise, iar rețelele și infrastructura critică poate fi atacată de criminali cibernetici.

Ștefan Țibuleac, Șef de Serviciu al Consiliului Suprem de Securitate a specificat că în contextul în care Uniunea Europeană este partenerul strategic al Republicii Moldova, noua Secţie de comunicare strategică (STRATCOM) este menită să difuzeze corect mesajele statului în materie de securitate. Moldova are nevoie imperativă de comunicare strategică pentru a contracara amenințările hibride, mai ales cele ce țin de propagandă și dezinformare. Dar și pentru a răspunde provocărilor complexe întâmpinate de instituțiile publice naționale în promovarea politicilor publice, pentru a sincroniza eforturile și narativele în scopul consolidării societății. La nivel internațional avem nevoie de comunicare strategică, pentru a promova interesele naționale în mediul extern.

Nicu Popescu, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a exprimat intențiile puternice ale RM de a implementa recomandările Uniunii Europene cu privire la securitatea votului alegătorilor (prevenirea corupției electorale), manipulările în media locală și necesitatea privind consultațiile publice privind noua strategie de securitate a Moldovei.

Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (from left to right: Jonas Parello-Plesner, Piotr Kulpa, Arpintin Veronica)

În a doua zi a conferinței s-au succedat 5 ateliere specializate. S-au discutat cele mai noi metode de consolidare a rezilienței, activismului civic și a tehnologiilor pentru societatea civilă. Printre invitați au fost Piotr Kulpa, Expert în Guvernanță și ex-Ministru al Muncii în Polonia, Victor Guzun, ex-Ambasadorul RM în Estonia, Sergiu Lisnic, Șeful Directoratului de Analiză a Riscurilor și Informațiilor MIA etc.

Piotr Kulpa, Expert în Guvernanță și ex-Ministru al Muncii în Polonia a menționat că trend-ul digitalizării în RM înseamnă  de fapt schimbări mari pentru țară și cetățeni și că alegerea fermă a democrației de către Moldova este o alegere rațională.

Victor Guzun, ex-Ambasadorul RM în Estonia a menționat că digitalizarea Republicii Moldova va permite țării să fie super conectată la economia globală și că digitalizarea nivelează, egalizează disparitățile economice. Ca urmare, aceasta va schimba viața fiecărui cetățean în Moldova.

Sergiu Lisnic, Șeful Directoratului de Analiză a Riscurilor și Informațiilor MIA a declarat că serviciile speciale au înregistrat în Moldova o explozie a activităților cibernetice ilegale, cu 150% mai mult în 2023, față de anul 2022. Frauda cibernetică intră în casele oamenilor preponderent prin site-uri și anunțuri false exploatate de diverși escroci. În acest context, Republica Moldova are nevoie de specialiști pregătiți în combaterea fenomenelor cibernetice ilegale, de parteneriate public-private în IT pentru a administra eficient riscurile cibernetice sporite.

Conferința s-a remarcat prin calibrul invitaților care au venit să discute diferite aspecte ale securității și rezilienței RM cu studenți și tineri din Chișinău. Tinerii au prezentat 10 proiecte care ar spori gradul de transparență, activism și reziliență a RM ca urmare a Hackatonului DemTech desfășurat în paralel cu atelierele conferinței.

Sursa foto: Echipa EECMD (from left to right in center: Nicu Popescu, Jonas Parello-Plesner, Levan Tsutskiridze)

Amintim că summitul DemTech organizat de EECMD este la o a doua ediție. În 2022 conferința s-a axat pe dezbateri privind combaterea dezinformării și propagandei rusești în Moldova, precum și pe generarea de instrumente viabile capabile să prevină acestea pe termen lung (Educația Mediatică, Parlamentul Tinerilor etc.).   

Autor: Iurie Barbaroș Jr., Jurnalist Independent

30|10|2023    21:40

Ratings:

No comments yet