La începutul lunii noiembrie 2023, mi-a nimerit în vizor un articol semnat de Jeffrey Sachs, economist american, profesor și consilier principal al ONU. Iată conținutul integral al acestui articol, aici. Mi-a atras atenția în mod deosebit un fragment în care Sachs se pronunța cu diacritice strâmbe în privința cauzelor războiului din Ucraina:
Este evident: conflictul a început nu anul trecut, da acum nouă ani, în februarie, 2014. Trigger a devenit operațiunea de schimbare a regimului în Ucraina, cu răsturnarea forțată a președintelui Ianucovici, la care SUA au participat substanțial. În opinia mea, anume asta a devenit un declanșator al războiului. Ceea ce înseamnă, că noi urmărim un război proxy între Statele Unite și Rusia. Ambele părți mizează pe divergențele interetnice, care s-au acutizat în interiorul Ucrainei. Deoarece Ucraina este o țară dezbinată etnic și istoric, între Rusia și SUA există o concurență pentru control, pentru influență și chiar pentru amplasarea bazelor militare pe teritoriul ei. Prin SUA în cazul dat eu nu subînțeleg poporul american — el niciodată nu a cerut, și asta nu are nimic în comun cu poporul american. Toate acestea țin de un mic grup aflat la putere în Washington, așa numitul stat periferic.
Nu îmi venea să cred că un American poate judeca în asemenea paramentri categorici și l-am rugat pe un coleg de breaslă, cu o mai mare experiență, să comenteze respectivul pasaj. Mădălin Necșuțu, corespondent la Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) la Chișinău și reporter al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, cu sute de articole pe Veridica, iată răspunsul exhaustiv pe care l-am primit de la el:
Autorul acestor declarații dezinformează din start prin omisiune. Mai precis, el omite intenționat să spună care au fost cauzele de răsturnare a regimului Viktor Ianukovici, odată cu izbucnirea revoltei populare denumită Euromaidan pe 21 noiembrie 2013, și anume refuzul semnării Acordului de Asociere cu UE al Ucrainei sub presiunea Moscovei. Nu există dovezi prin care să se poată demonstra implicarea SUA în acele revolte, iar autorul încearcă să schimbe accentele spre o conspirație pe care însă nu o poate proba. Manifestațiile proeuropene de la Kiev au început pe 21 noiembrie 2013 și s-au sfârșit violent, în februarie 2014, odată cu fuga lui Ianukovici în Rusia.
Narațiunea conform căreia, de fapt, Rusia se luptă cu SUA (a se citi întregul Occident) în Ucraina este una recurentă în propaganda rusă, și nu cu armata ucraineană care-și apără țară. Prin acest lucru, Rusia încearcă să-și justifice insuccesele acestei agresiuni și anume că armata rusă, cea de-a doua ca mărime și capacități tehnice pe foaie până la începerea conflictului, nu poate învinge armata unei țări medii din Europa, mai slab echipată și mai neinstruită. În general, acest mesaj că Rusia luptă cu SUA în Ucraina este servit în special populației interne a Rusiei pentru o mobilizare anti-Occident în interiorul Rusiei. Se încearcă justificarea agresiunii externe sub forma unei pretinse „apărări avansate”.
La începutul invaziei ruse în Ucraina, propaganda Rusiei s-a bazat în mare măsură pe imagini de război, cum ar fi victoriile militare, și mai puțin pe narațiunile de dezinformare. Cu toate acestea, după ce a realizat că orașul Kiev nu poate fi cucerit, Rusia și-a concentrat mesajele cu privire la o strategie de ieșire (exit strategy), explicând că mișcările trupelor ruse s-au schimbat pentru a lupta împotriva unei presupuse concentrații mai mari de „naziști” în estul Ucrainei.
Mesajul actual al Moscovei este că războiul împotriva „regimului nazist de la Kiev” merge bine, dar nu poate fi încă câștigat, deoarece acum Rusia luptă de facto cu UE și NATO în Ucraina. De altfel, acest mesaj este repetat în mod frecvent în dezinformările lansate de media ruse în Republica Moldova.
Subscriu în totalitate acestor concluzii. Amintim că Ucraina, țară vecină cu Moldova și România, a fost invadată la 24 februarie 2022 de Rusia. Consiliul European, în repetate rânduri, a condamnat atacurile fără discriminare ale Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile și a solicitat ferm Rusiei să pună capăt atacurilor sistematice cu rachete împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei. Liderii UE au subliniat că Rusia, Belarusul și toți cei responsabili de crime de război și de alte infracțiuni extrem de grave vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional.
Autor: Iurie Barbaroș Jr., Jurnalist Independent
17|12|2023 18:40
Comments: (0)