Abstract:
On 25-26 November 2023, the DVV International country office in Moldova organised a workshop entitled: “Researching the propaganda phenomenon in the 20th century: conceptual, methodological and practical approaches”. The event took place on Saturday and Sunday in Chisinau, Hotel Bristol (Congress Hall), 32 Pushkin Street. At the national level, from all districts, history teachers were invited to participate in various thematic debates, but also to start the contest “Debunking propaganda in the history of the 20th century. 20th century — an appeal for peace and development”. The contest was launched in its 4th edition. Download the agenda of the event >>
La data de 25-26 noiembrie 2023, biroul de țară DVV International din Moldova a organizat un atelier de lucru cu genericul ”Cercetarea fenomenului propagandei în secolul XX: abordări conceptuale, metodologice și practice”. Evenimentul a avut loc sâmbăta și duminica la Chișinău, Hotel Bristol (sala Congress), str. Pușkin 32. La nivel național, din toate raioanele, au fost invitați profesorii de Istorie pentru a participa la diverse dezbateri tematice, dar și pentru a da start concursului “Dezmințirea propagandei în istoria sec. XX – îndemn la pace și dezvoltare”, în a IV-a sa ediție. Descarcă agenda evenimentului aici >>
În prima zi a evenimentului, s-au desfășurat patru sesiuni cu invitați speciali. Până la prânz, s-au prezentat Daniela Pădure și Lucia Sava care au dat start concursului, au stabilit metodologiile de cercetare, modalitățile de citare, formele de prezentare (posterul) și regulamentul concursului. În sesiunea a doua, istoricul și invitatul Dr. Octavian Țâcu și-a prezentat lucrarea ”Propaganda și planurile expansioniste ruse în spațiul românesc: O istorie de la Petru I la Putin”. S-a discutat despre conceptul ”războiului hibrid” desfășurat de Rusia împotriva Occidentului (inclusiv și împotriva Republicii Moldova). Și despre elementele esențiale ale acestui tip de război — propagada, cenzura, fake-urile și știrile false. S-a argumentat că războiul respectiv este axat pe persuasiunea oamenilor simpli prin falsuri generate de stat, de ideologia statului Rus. Aceasta poate fi evitată prin deconstrucția falsurilor și a principalelor elemente narative.
Sursa foto: DVV Moldova Facebook (Doctor O. Tâcu și sala cu profesori de istorie)
Țâcu remarcă că prin expansiunea sa violentă și prin război, Rusia a creat de fiecare dată bule informaționale propagandistice, pentru fiecare spațiu ocupat (și pentru spațiul românesc, de la Petru I încoace). Deci, propaganda este un element central al sistemelor totalitare, izolaționiste, ca cel rusesc. Putin a reușit să amestece adevăruri, semiadevăruri și mituri în propaganda sa de sorginte stalinistă. Anume lipsa decomunizării în Rusia a dat naștere acestui neostalinism promovat de Putin azi, pe care îl vedem și în Ucraina, în zonele ocupate de ruși prin război.
Sursa foto: DVV Moldova Facebook (dezbateri cu profesori de istorie în cadrul evenimentului)
Contactul Rusiei cu Țările Baltice, cu Polonia și România, istoric, a constituit un punct de inflexiune și a dus la crearea unei noi Rusii de la Petru I încoace. În 1711 armatele rusești pentru prima dată intră pe teritoriile românești, ca urmare a tratatelor de pace cu Poarta Otomană, Turcia (și Dimitrie Cantemir). La 8 mai 1711, Petru I a emis un manifest ”tuturor locuitorilor Principatelor Române precum și altor popoare creștine” pentru a se încadra în ”războiul sfânt” împotriva hoardelor păgâne turcești. Acest document plasa Rusia într-o lumină favorabilă și identifica două elemente importante — religia comună (creștină, ortodoxă) și eliberarea popoarelor creștine de sub Imperiul Otoman printr-un război sfânt. Aceasta a fost narațiunea și cartea de vizită a tuturor războaielor purtate de Rusia în regiune care au culminat cu intrarea armatelor rusești la Nistru în 1792.
Un alt fapt înfășurat în ambalaj propagandistic rusesc este chiar această ajungere a Rusiei la râul Nistru (în 1792 în această zonă românii erau cea mai veche și mai numeroasă populație). Prin tratatul de pace de la Iași din 9 ianuarie 1792, dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, Rusia a căpătat dreptul de strămutare a populației românești băștinașe în stânga Nistrului. Peste 3000 de români și 40 de boieri mari au fost strămutați și împroprietăriți cu pământ în această zonă. Astfel, misiunea principală a Rusiei de acaparare a teritoriilor românești și de expansiune la sud-vest fiind pusă la punct. În 1812, Rusia acaparând și mai mult pamânt românesc — Basarabia. Iar în perioada sovietică, chiar toată România — după 1940. Toate fiind, în esență, rapturi teritoriale acompaniate de dictatură și propagandă draconică rusească. Astfel, istoria explică clar și punctual realitatea în spațiul nostru românesc expus diverselor influențe din exterior.
S-a statuat că propaganda în Basarabia (țaristă), în RSSM (de sorginte sovietică) și Republica Moldova (rusească, imperială) a avut funcțiunea de a estompa și a distorsiona identitatea românească a populației. Se dorea, în fapt, o identitate înrădăcinată moldovenească și înapoiată, de agricultori, profund anti-românească.
După prânz, în cadrul evenimentului, istoricul și invitatul doctor Igor Cașu și-a prezentat lucrarea “Războiul ruso-ucrainean: propagandă și narațiuni istorice în competiție”. S-a subliniat că în situație de război, atât Rusia cât și Ucraina, fac uz de propagandă și își promovează narațiunile asupra taberei adverse. Ambele, în acest sens, utilizează elementele dezinformării — cenzura, fake-urile și știrile false.
Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (Doctor Igor Cașu și profesorii de istorie din Moldova)
A încheiat sesiunea de sâmbata, istoricul, directorul (LT “Vasile Alecsandri”) și doctorul Daniela Vacarciuc cu prezentarea “Propaganda — metodă de mutilare a conștiinței și demnității umane”.
Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (Doctor Daniela Vacarciuc)
S-au discutat informații despre tipurile de propagandă, tacticile folosite în propagandă (în Republica Moldova inclusiv) și strategiile de analiză pentru a combate efectele psihologice și succesul acestor tactici.
Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (subiectul prezentării Doctor Daniela Vacarciuc și profesorii de istorie din Republica Moldova)
În a doua zi a evenimentului s-au desfășurat două sesiuni. Invitatul și istoricul doctorul Ludmila Coadă a prezentat lucrarea ”Educație istorică și propagandă: abordări conceptual-pragmatice”. S-au discutat elementele propagandei bazate pe istorie — denaturarea, revizionismul, demonizarea etc. S-a accentuat că manualele de istorie din Republica Moldova pe parcursul anilor întotdeauna au fost politizate, menite să servească anumite scopuri propagandistice (moldovenism, limba moldovenească, parțialitatea istoriei recente etc.). Dar că de la 1999 încoace (de la declararea integrării europene ca strategie prioritară a RM), lucrurile au început să se schimbe — în manualele de istorie s-a pus accent pe istoria romănilor, pe o istorie integrată etc.
Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (prezentarea Dr. Ludmila Coadă)
În sesiunea de închidere, profesorul de istorie Sergiu Suvac a venit cu comunicarea ”Propaganda războiului de pe Nistru în programele școlare și manualele de istorie din Republica Moldova (ciclul gimnazial)”.
Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (prezentarea istoric Sergiu Suvac)
Acesta a susținut că Războiul din Transnistria (denumit uneori și Războiul ruso-moldovenesc) din 2 nov. 1990 – 21 iul. 1992 este slab reflectat în aproape toate manualele școlare (în pasaje sumare, extrase nereprezentative, poze singulare disparate etc.). În cazurile rare când găsim totuși blocuri de informație la acest capitol, constatăm că acestea sunt părtinitoare, folosesc dezinformarea prin omisiune și alte tehnici de estompare a adevărului istoric din istoria noastră comună, recentă.
Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (prezentarea istoric Sergiu Suvac)
Spre sfârșitul sesiunii, Dn. Suvac a îndemnat fiecare echipă de profesori de istorie să elaboreze un poster-model privind ”Războiul pentru integritatea Republicii Moldova din 1990-1992” chiar în cadrul atelierului.
Sursa foto: Iurie Barbaroș, Jurnalist Independent (pregătire poster reprezentativ de către istorici în cadrul atelierului DVV)
Amintim că evenimentul s-a desfasurat în contextul lansării celei de a IV-a editii a Concursului Istoric, care în Republca Moldova se realizează sub genericul ”Dezmințirea propagandei în istoria secolului al XX-lea – imperativ pentru pace și dezvoltare”. Proiectul se va desfășura în perioada octombrie 2023 – august 2024 concomitent în patru țări — Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina. Scopul proiectului este să inspire tinerii din învățământul secundar în cercetarea istoriei locale din secolul al XX-lea și să înțeleagă impactul propagandei asupra acesteia. Proiectul se realizează cu susținerea financiară a Ministerului German de Externe, în colaborare cu rețeaua europeană EUSTORY, instituită de către Fundația Körber-Stiftung, din Hamburg, Germania.
Autor: Iurie Barbaroș Jr., Jurnalist Independent
28|11|2023
Comments: (0)