Moldova activă și antidepresivă. Rețeta Rodicăi Gudumac

2023-12-06 16:33
Moldova activă și antidepresivă. Rețeta Rodicăi Gudumac

    Pentru prima dată am cunoscut-o pe Rodica Gudumac în cadrul Școlii Tinerilor Lideri, la un atelier organizat de ADEPT, la Pensiunea Costești din Ialoveni. Am aflat după o discuție lapidară că are o abordare aparte pentru dezvoltarea personală și pentru studii, dar și niște pasiuni mai neobișnuite la nivel de hobby. Astăzi în cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Rodica din punct de vedere profesional. Ulterior vom avea ocazia să ascultăm și un podcast unde o vom descoperi mai bine ca persoană.

 

FBI Media: Rodica, ne poți relata despre parcursul tău educațional și despre modul în care acesta te-a pregătit pentru rolul actual la Parlamentul RM?


Rodica Gudumac: Nu pot spune că tot ce am studiat până acum m-a pregătit pentru stagiul în Parlamentul Republicii Moldova, în sensul că scopul meu nu a fost acesta. Încă din banca gimnazială și liceală am simțit un anumit interes pentru științele sociale. Nu mă regăseam nici în științele exacte și parcă nici limbile străine nu-mi aduceau cea mai mare satisfacție. Era o dilemă existențială greu de rezolvat, la prima vedere, până nu am înțeles că pasiunea și încrederea mea rezidă în științele sociale (istorie, educație civică). De fapt, am observat că din cauza sistemului educațional din Republica Moldova, care nu ne oferă o paletă educațională prea largă, e cam greu, pentru noi tinerii, să găsim drumul nostru în viață… 

Rodica Gudumac la TImișoara

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (Timișoara, România)

Studiile universitare de licență au venit în momentul când am ales pasiunea și nu interesul. Alegând științele politice drept cap de studiu, nu am cântărit greutatea sau ușurința disciplinelor ce le voi studia. Pe parcursul anilor de licență, s-a dovedit decizia luată la început, una bună, chiar dacă așteptările mele erau cu mult mai mari de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării (specializarea Științe Politice). Un lucru, măcar, l-am însușit până la 23 de ani — să am răbdare, chiar dacă lucrurile nu merg așa cum aș fi vrut, chiar dacă așteptările mele nu corespund cu realitatea. Până la urmă totul ia o întorsătură neașteptată, iar răbdarea de care am dat dovadă m-a disciplinat și mi-a ordonat gândurile. Pot să afirm cu încredere că valorile și obiceiurile pe care le-am deprins în facultate m-au pregătit treptat, pentru ceea ce fac acum — stagiere la Parlamentul Republicii Moldova. 

 

FBI Media: Ce te-a motivat să urmezi o licență în Științe Politice și să continui cu un master în Comunicare și Mediere în Conflictul Social?


Rodica Gudumac: Știți acel sentiment, când la unele subiecte vrei să te dai cu părerea și la altele te abții?! Cam așa a fost și la mine cu Științele Politice. De mic copil, interesele mele erau absorbite de evenimentele socio-politice și comentarea acestora de peste tot: TV, radio, în stradă, cu rudele, la școală etc. Eu nu aveam șanse să îndrăgesc altceva. 
Era clar la ce specializare voi depune actele, țara unde voi studia, nu era clar, încă orașul în care mă voi muta petru câțiva ani. Republica Moldova nu a fost nicidecum obiectul aspirațiilor mele pentru o creștere emoțională și profesională în perioada post-liceală. Astfel, alegerea mea s-a oprit la Universitatea de Vest din Timișoara, România. După calculele mele, am ajuns la concluzia că ar fi cel mai îndepărtat punct față de locul meu de baștină – orașul Cupcini, raionul Edineț, Moldova. Aveam nevoie în acea perioadă să mă simt stabilită departe de casă, să mă pot dezvolta emoțional și profesional atât cât am nevoie, pentru ca, într-un final să mă pot întoarce acasă o persoană matură, inteligentă, pregătită pentru a lua viitorul în abordaj. Pentru ca viitorul să fie un pic mai puțin înfiorător.

Irina Gudumac absolventă la Universitatea de Vest, Timișoara

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (absolventă la Universitatea de Vest din Timișoara, România)


După finalizarea studiilor de licență m-am prins cu ideea că “sufăr” o depresie post-studii. E momentul în care ești cuprins de o creștere bruscă a emoțiilor în momentul absolvirii, care mărginește cu creșterea unui gol imens legat de frica a ceea ce va urma și absoluta incapacitate de a manevra cu viața ta după studii. În timpul în care ești student, ești încrezut că perioada asta va fi veșnică (chiar dacă eram realiști că nu va fi așa, speram să lungim cât mai mult acest timp). Ce-i drept, am realizat că nu sunt singura care trece prin asemenea momente, și asta mi-a mai ridicat moralul și dorința de a crește în continuare. Ispita de a părăsi calea căreia îi ești predestinat e mare și mulți (pe care eu i-am considerat exemplu și cu mult mai dotați ca mine) i-am văzut cum s-au lasăt ispitiți. Masterul în Comunicare și Medierea Conflictelor Sociale a întârziat cu încă ceva timp întâlnirea mea cu viitorul și viața reală, în afara facultății. Pe de altă parte, abia acum am înțeles că am avut nevoie de acel timp după finalizarea studiilor de licență pentru a mă restabili emoțional. În acest timp, am găsit ceea spre ce doresc să merg, mi-am făcut planul de viitor și un plan de acțiune. Totul a dus încet dar ferm către ceea ce sunt astăzi și spre ceea ce aș putea deveni în viitor.

 

FBI Media: Cum au contribuit cursurile de la Universitatea Roma Tre și de la Universitatea de Stat din Moldova la dezvoltarea ta academică și personală?
 

Rodica Gudumac: Semestrul petrecut la Università degli Studi Roma Tre, mi-a dat acel boost profesional de care aveam nevoie. Studiind la licență la Universitatea de Vest din Timișoara, am intrat în zona de confort, de care m-am putut debarasa doar depunând dosarul pentru o bursă Erasmus+ la Università degli Studi Roma Tre din Roma, Italia pentru niște discipline din aria științelor politice. Abordarea pe care au avut profesorii de acolo, în materie de predare, a fost total diferită de Universitatea de Vest din Timișoara, plus, studiile au fost în engleză, ceea ce a ajutat la creșterea nivelului de cunoaștere a limbii respective. Aflându-mă la Roma, am început să mă aprofundez și în limba italiană, pe care spre finele semestrului știam să o vorbesc la un nivel acceptabil. Acest fapt nu putea să nu mă bucure, dat fiind creșterea personală pe care am avut-o în această perioadă. 

Irina Gudumac la Havuzul Trevi din Roma, Italia

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (la Havuzul Trevi din Roma, Italia)


Nu pot să spun foarte mult despre semestrul petrecut la Universitatea de Stat din Moldova cu bursă Erasmus+ Programme Countries, pentru că de la început nu s-a lipit ceva foarte bine între mine și sistemul de la universitate. Pot să spun că așteptările mele, de data aceasta, s-au adeverit. Am întâlnit un sistem rigid, extrem de birocratic care nu lasă dorința de a mai fi student în cadrul acesteia. Unicul lucru ce nu poate să nu bucure, e faptul că am observat un număr mai mare de studenți sârguincioși, dornici de studii, decât la Universitatea de Vest din Timișoara. În cadrul studiilor masterale la USM, am observat mai multe persoane de peste 30 de ani — fiind deja formate, cu o carierieră în spate, au decis să învețe ceva nou, lucru ce nu poate bucura. Prin comparație, la studiile masterale în Timișoara am observat mai mulți absolvenți cu studii de licență care imediat după absolvire s-au înregistrat la studiile de master. În această ordine de idei, vreau să spun, că Universitatea de Stat din Moldova nu valorifică acest capital uman inteligent de care dispune. Universitatea noastră nu motivează, nu sporește la creșterea personală, iar unele cadre didactice au niște aere pe care nu le au nici profesorii de la Università degli Studi Roma Tre. Aceasta este părerea mea subiectivă, dar cred că dacă veți face un sondaj discret chiar în rândul studenților Universității de Stat din Moldova, cele spuse de mine se vor confirma. Cel puțin, pot remarca că am simțit chiar pe seama mea, necesitatea și importanța revitalizării sistemului educațional din Republica Moldova.

 

FBI Media: Ne poți împărtăși din experiențele tale specifice cu programul Erasmus +, care crezi că au îmbunătățit abilitățile și perspectivele tale de dezvoltare?
 

Rodica Gudumac: Programul Erasmus+ reprezintă o oportunitate unică de a studia la o universitate prestigioasă prin bursa pe care o oferă programul — astfel ca student ești scutit de implicarea financiară enormă. Problemele ce țin de înmatricularea studentului, în program, stau pe seama Erasmus+, care va avea grijă ca experiența ta ca student la universitatea gazdă să fie cât mai productivă și mai pozitivă. Sunt extrem de recunoscătoare programului Erasmus+, căruia îi datorez creșterea mea personală. Cunosc multe istorii, prin care programul a ajutat tinerii să-și împlinească visele. 

Programul Erasmus+ pentru Moldova

Sursa foto: Internet fenice-project.eu/erasmus-programme/


Eu sunt în favoarea ideii ca anii de studenție nu trebuie să treacă în zadar. Ca în acești ani e necesar să acumulezi toată experiența utilă ce va da plus valoare la creșterea personală ulterioară. Copil fiind, dintr-un raion din nordul Moldovei, nici nu puteam visa la faptul că o să studiez la Roma, aspirațiile mele fiind cu mult mai mici, inițial. Dar cum se întâmplă mai mereu, providența are alte planuri pentru noi, iar întâlnirea mea cu programul Erasmus+ a îmbogățit viața mea din punct de vedere academic și personal.


FBI Media: Abilitățile tale lingvistice sunt destul de variate, cum crezi că contribuie ele la rolul sau funcția de care ești interesată pe moment?
 

Rodica Gudumac: După cum spuneam, pentru un copil dintr-un raion din nordul Moldovei, aspirațiile mele erau destul de restrânse și limitate, dar fiecare experiență nouă și limbă străină pe care am însușit-o, mi-au conferit încrederea și curajul să doresc mai mult de la viață. Acum știu sigur unde țintesc. Toate experiențele până la ultima despre care am povestit până acum m-au propulsat spre dorința de a ajunge ambasador, aceasta fiind funcția de vârf la care aș dori să ajung. Până atunci, drumul e lung și anevoios dar sunt sigură că am ceea ce le lipsește multor altor oameni mai dotați ca mine, ambiția și curajul (căci ar fi o prostie să nu recunoaștem că există persoane care ne întrec în multe, iar unici ne fac doar aglomerația valorilor individuale în sine). 

Rodica Gudumac vis de Ambasador

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (luare de cuvânt la întâlnirea cu prim-ministrul în Guvernul Republicii Moldova, Chișinău)

Limbile străine pe care le cunosc sunt un avantaj, indubitabil, pentru cariera pe care mi-o doresc. Dar chiar și fără acestea, în mod practic avem doar beneficii din cunoașterea mai multor limbi străine. Ele m-au ajutat și în plan academic și pe plan personal. Fără acestea nu aș fi avut încrederea să plec după clasa a 12-a în România. Fără ele aș fi fost o persoană rigidă și ignorantă — fără ele n-aș fi ajuns să studiez la Roma, să particip la diverse proiecte. Fără ele deja m-aș fi pierdut prin lume. Dacă cunoști mai multe limbi străine, oriunde n-ai fi în lume, nu vei fi străin niciodată.


FBI Media: Ai avut o experiență de voluntariat cu Asociația pentru Românii de Pretutindeni ”INIȚIATIVA”? Care au fost responsabilitățile și realizările tale acolo?

Rodica Gudumac: Asociația pentru Românii de Pretutindeni ”INIȚIATIVA” este alma mater în materie de voluntariat. Deschiderea și flexibilitatea pe care o capeți într-o asociație de volunltariat, nu prea poți să le însușești altundeva. Aici înveți să înfrunți ego-ul, să fii deschisă la colaborare, să percepi limitările umane, să-ți accepți greșelile, să îți prețuiești valorile, să ai în preajmă oameni de calitate. Sunt sigură că odată ce ai trăit momente de genul acesta și ai însușit lecțiile voluntariatului, nu vei accepta niciodată o altă formă de existență și coexistență, într-un colectiv sau asociație umană.

Asociația pentru Românii de Pretutindeni Inițiativa

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (colegi de la Asociația pentru Românii de Pretutindeni ”INIȚIATIVA”)

 

FBI Media: Cum a contribuit implicarea ta în ”Corpul European de Solidaritate” la înțelegerea problemelor sociale și la implicarea în comunitate?
 

Rodica Gudumac: Sigur, nu atât de mult, cât aș fi vrut. Am participat la un proiect în cadrul Corpului European de Solidaritate, dedicat ajutorului persoanelelor nevoiașe, singure, imobile în perioada pandemică Covid-19. Proiectul ne-a ajutat și pe noi ca voluntari, ne-a dat posibilitate să părăsim locuințele noastre pentru un scop nobil. 

Corpul European de Solidaritate, România

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (European Solidarity Corps, România)


Sigur ați auzit despre depresiile provocate de pandemie și de imobilitatea pe care am avut-o în perioada pandemică. Proiectele de genul acesta ne-au menținut moralul ridicat nouă celor care nu am reușit să plecăm din Republica Moldova (fiindcă pandemia ne-a prins la facultate).


FBI Media: Despre participarea ta la Proiectul Erasmus + ”Ecopreneurship”… Ce abilități ai dobândit și cum crezi că sunt relevante pentru obiectivele tale de carieră?

Rodica Gudumac: Proiectul Erasmus+ ”Ecopreneurship” e acel proiect de care îmi voi aminti mereu cu drag. Aceasta a fost prima mea interacțiune cu un proiect Erasmus+, în cadrul căruia pentru prima dată am ieșit din zona de confort. Proiectul a avut loc în Istanbul, Turcia, unde ne-am adâncit atât în cultura țării cât și în comunicarea verbală, exersarea practică a limbii engleze. 

Proiect Erasmus+ Ecopreneurship

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (activitate în cadrul Proiectul Erasmus+ ”Ecopreneurship”)


Interacțiunea cu colegii din diverse state și munca de echipă au dezvoltat atât abilitățile mele profesionale cât și cele emoționale: empatie, deschidere, cumpătare, compasiune etc. Proiectele de genul acesta mereu te marchează, iar dacă viața noastră ar fi aidoma unei înregistări video, beat-urile (n.r. muzica) ar fi momentele frumoase, de cotitură și de creștere. 


FBI Media: Cum crezi că pregătirea ta în practica media la SC RINGIER ROMÂNIA SRL se aliniază cu aspirațiile tale academice și profesionale?
 

Rodica Gudumac:  Practica la Ringier România a fost o oportunitate pe care nu o puteam rata. Deja în cadrul experienței de voluntariat am învățat de sine stătător să mă ocup de grafică și de design, iar acest stagiu a întregit abilitățile mele, le-a dat o formă și o valoare. Experiența unică de a face un podcast în cadrul stagiului a fost atât de motivantă și de atractivă, încât nu o pot compara cu nimic altceva. 
Proiectele de genul acesta îți dau un temei să experimentezi la ce ești bun, din ce perspective ai mai putea să te descoperi. Sunt sigură că mulți tineri s-au regăsit anume în activitățile propuse de asemenea proiecte, de aceea aș dori să încurajez tinerii să experiemnteze cât mai multe și mai diversificate proiecte, să nu se teamă că nu vor reuși sau că nu vor face față. Până la urmă, doar noi înșine suntem răspunzători pentru viața noastră, iar la un moment dat al vieții am putea regreta experiențele ratate, capitalul nevalorificat sau prezentul insuportabil.

 

FBI Media: Ne poți oferi mai multe detalii despre poziția ta actuală în Parlamentul Republicii Moldova? Care sunt responsabilitățile tale în Departamentul de Comunicare și Relații Publice?

Rodica Gudumac: La momentul de față sunt stagiară în cadrul Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, în Direcția Comunicare și Relații Publice.  Am aplicat la această poziție în cadrul unui concurs organizat de Guvernul Republicii Moldova, cu deviza “Hai în serviciul public”. Stagiul de practică va dura de pe 1 noiembrie 2023 până pe 15 martie 2024, timp în care ne vom familiariza cu instituția și Direcțiile din cadrul Secretariatului Republicii Moldova — vom asista la ședințele de plen și a comisiilor de specialitate, vom participa la evenimente ce au ca scop familiarizarea cu alte instituții guvernamentale, cu practici de la alte instituții. De asemenea, în cadrul direcției, voi învăța de la fiecare ce știe mai bine și voi practica ceea cu ce se ocupă și colaboratorii Direcției. 

Rodica Gudumac în cadrul Programului pentru timeri la Parlamentul RM

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (foto de grup în cadrul Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, în Direcția Comunicare și Relații Publice.)

Aceasta fiind în mare parte ceea ce vreau să remarc despre activitatea pe care o voi avea în cadrul Direcției Comunicare și Relații Publice. Sunt entuziasmată de ideea că merg conform planului prestabilit și în corelație cu aspirațiile mele de viitor. Nu am putut să ratez șansa de a cunoaște mai bine Parlamentul Republicii Moldova și ceea cu ce se ocupă Direcția de Comunicare și Relații Publice. Sunt conștientă că drumul ales de mine poate avea și unele ocolișuri sau cotituri, important e să ajung acolo unde mi-am propus, căci fără un scop anume în viață, însăși activitatea de zi cu zi își pierde rostul. Chiar dacă ne vom schimba scopul ulterior — instrumentele pe care le-am utilizat, indubitabil, ne vor servi o slujbă bună.

 

FBI Media: Cum îți administrezi eficient timpul, având în vedere masterul în plină desfășurare și munca ta în Parlamentul Republicii Moldova?

Rodica Gudumac: Sunt recunoscătoare că sunt sănătoasă, energică și motivată să îndeplinesc tot ce am în plan. Consider că acum e timpul pentru a acționa, e timpul potrivit pentru a lupta pentru viitorul meu. Chiar dacă am unele reușite în spate, destule proiecte în care m-am călit profesional și personal, îmi amintesc cu oarecare tristețe și remușcare de experiențele pe care le-am ratat din cauza unor scuze banale, specifice tinereții: frică, neîncredere și… lene.

Rodica Gudumac pe feribot, Turcia

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (pe feribot, Turcia)

 

FBI Media: Ne poți dezvălui o situație în care ai fost nevoită să mediezi într-un conflict social, fie într-un context academic sau profesional?

Rodica Gudumac: Experiențele pe plan personal nu cred că prezintă vreun interes sau relevanță, pentru că am siguranța că oricare dintre noi a avut posibilitatea să medieze un conflict între rude sau prieteni, cunoscuți. În plan academic am avut posibilitatea să înscenăm medierea unui conflict între două părți interesate. Recunosc că nu m-am regăsit în această activitate din lipsa răbdării. Un mediator trebuie să medieze în mod imparțial și fără exces de emoții. Din cauza acestor emoții nu am putut să gestionez abil conflictul dintre părți. În mediere nu există mereu dialoguri deschise, persoane cu limbaj civilizat și doritori să ajungă la un compromis. Medierea este o activitate când poți întâmpina fel de fel de persoane și întâmplări ce te vor pune la încercare, atât pe tine cât și răbdarea și propria ta chibzuință.

 

FBI Media: Cum anume te informezi privind evoluțiile din domeniile științelor politice, comunicării și conflictelor sociale?

Rodica Gudumac: Științele politice au fost și au rămas domeniul care mă interesează cel mai mult. Informarea în subiecte ce țin de aspectele politice și sociale o fac atât la locul meu de practică actual, Parlamentul Republicii Moldova, cât și din surse tradiționale: articole de presă, comunicate de presă ale instituțiilor guvernamentale, pagini sociale media ale posturilor TV naționale și internaționale. 

Rodica Gudumac și Premierul Dorin Recean la Parlament

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (cu Prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean la Parlament)

Este primordial să ținem pasul cu schimbările social-politice, pentru a avea cunoștința și siguranța zilei de mâine. E inadmisibil să gândim că politica și deciziile statului nu ne privesc pe noi personal, sau că nu ne marchează. O astfel de gândire am întâlnit foarte des în Republica Moldova. Poate de aceea avem o rată de prezență la alegeri sub 50% și o încredere că nu putem schimba nimic de sine stătător, prin vot. La rândul meu, știu că nu poți să te avânți să schimbi toată lumea, dar măcar pot să încerc să schimb gândirea cercului meu de cunoscuți. Fiecare din noi, cu responsabilitate civică putem să abordăm o astfel de poziție și să încercăm să reducem gradul de ignoranță în societatea în care trăim. Să fii “European” nu se referă doar la calitatea industriei sau a infrastructurii, sau a altor domenii, dar e și despre gândirea pe care o avem noi toți.

 

FBI Media: Ce te-a atras la programul de formare ”A3 Training Activity for youth workers in the field of social inclusion on the topic of bullying”? Cum a influențat perspectiva ta asupra incluziunii sociale?
 

Rodica Gudumac: Este unul din acele proiecte la care ajungi pur întâmplător în perioada studenției, dar care în mod subtil stimulează creșterea ta ca persoană. Nu am avut așteptări prea mari de la proiect, dar la final am simțit evoluția și recunoștința pentru acest proiect. Trainingul a avut loc la Timișoara și a avut printre participanți membri atât din România cât și din Republica Moldova și Italia. 

Valoarea proiectelor nu rezidă doar în partea informațională pe care o aflăm în cadrul acestora dar și în capitalul uman — cunoștințele cu oameni noi. În urma acestui proiect mi-am făcut cunoștințe noi, cu care păstrez legătura până în prezent. Este un sentiment uimitor când știi că ai cunoștințe mai prin toată lumea. De ce să nu profităm de asemenea oportunități, când providența singură ne aranjează viața cum trebuie mai bine?! Încurajez tinerii să treacă peste fricile personale și să participe la cât mai multe activități. Chiar dacă nu o să ieșiți la final cu informații noi, dar veți practica abilitățile obținute ulterior, veți putea să vă susțineți convingerile și să vedeți cum e să te bucuri de reușitele personale. Și cel mai important, veți rămâne la final cu prieteni și contacte noi, care la un moment potrivit v-ar putea fi de folos.

 

FBI Media: Ne este interesant, cum anume abordezi învățarea continuă și dezvoltarea profesională în cariera ta?

Rodica Gudumac: În prezent, activitatea pe care o desfășor la Secretariatul Parlamentului Republici Moldova implică preocupări atât din domeniul media (grafică, comunicate de presă, activități foto/video),  cât și din domeniul relații publice — coordonarea vizitelor de informare la Parlamentul Republicii Moldova, în care, încă o dată, îmi testez abilitățile de comunicare și prestanță.

Pe lângă această ocupație de bază, nu mă opresc din studii, fiind anul II de master. Și, desigur, lectura este primordială pentru mine. În biblioteca mea personală se regăsesc atât titluri din domeniul socio-politic, cât și multă literatură clasică. Sunt un pic mai reticentă față de literatura contemporană care, sincer vorbind, mă deprimă prin expunerea sa. Nu o găsesc utilă pentru tânăra generație. Desigur, cu unele excepții. 

Rodica Gudumac la ADEPT, Școala Timerilor Lideri, Costești

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (cu colegii de la Școala Tinerilor Lideri, ADEPT — complexul turistic Costești, raionul Ialoveni)


Totodată, nu încetez să cercetez subiecte de actualitate și să particip la diferite evenimente și practici. Stagnarea la mine se aliniază cu depresia și alienarea, de aceea nu îmi permit luxul de a zăbovi mult timp fără de a practica vreo activitate utilă.

 

FBI Media: Ne-ai putea oferi un exemplu de sarcină sau proiect pe care l-ai inițiat sau condus, și care au fost rezultatele?
 

Rodica Gudumac: Până în prezent am participat la activități de formare personală și profesională, dar fiind studentă la licență am decis să inițiez un proiect personal — să desfășor cursuri de predare a limbii ruse la Timișoara. Desfășurate atât în format online cât și offline, a fost un moment culminat, pot spune, când mi-am asumat responsabilitatea pentru acest proiect personal. Pentru acest proiect am îndeplinit toate sarcinile — de la logo-ul serviciului și aspectul general al cursurilor, la cercetarea și proiectarea formatului cursurilor, a fiecărei lecții și material. Am schimbat abordările de predare astfel încât să fie o învățare comprehensibilă dar și distractivă, în același timp. 


Lecțiile individuale au fost pentru nivelurile A1, A2, B1, B2. A fost o încercare foarte bună pentru mine, pentru prima dată în viață aveam răspundere pentru un proiect personal. M-am bucurat să văd succesele cursanților mei, și m-am împlinit personal știind că munca mea ajută pe cineva. 


Este o practică foarte bună pentru studenți și tineri în general — văzând în ce sunt buni, pot dezvolta un proiect individual. Această activitate le va arăta dacă au stofă de conducători, organizatori sau manageri ai unei afaceri personale. Chiar dacă nu o să fie cu succes, experiența este unicală, iar pentru viitor se vor trage toate concluziile necesare. 

 

FBI Media: În opinia ta, care sunt principalele provocări în domeniul comunicării și relațiilor publice, în special în contextul Parlamentului Republicii Moldova?
 

Rodica Gudumac: Am observat că, de atât timp cât am fost plecată la studii, în Republica Moldova a avut loc un progres în domeniul comunicării și relațiilor publice. Nu poate să nu bucure deschiderea pe care o au organele statale față de cetățeni. Deschiderea aceasta nu se remarcă doar în planul de vizite de informare dar și în rezolvarea mai promptă a problemelor emergente. Trebuie să recunoaștem, totuși, că ne bucurăm la moment de un anumit progres în acest domeniu. 

Ce ține de raioanele îndepărtate ale Moldovei, și aici vreau să dau exemplul raioanelor de nord, în preponderență raionul Edineț, schimbarea vine mai greu. Chiar dacă primăriile au deja site-uri web, pe care sunt afișate informații și documente, oamenii încă simt o reticență din partea APL-urilor. Posibil e și din cauză că oamenii consideră APL-urile ca structuri rigide iar primarii, foarte aproape de idoli locali. Aș dori să văd din partea cetățenilor mai multă fermitate și determinare dacă există o problemă pe plan local și să nu aștepte noile alegeri pentru a o putea rezolva.

Rodica Gudumac și tot Parlamentul Republicii Moldova :)

Sursa foto: Rodica Gudumac, arhiva personală (în cadrul Guvernului Republicii Moldova, Chișinău)
 
Parlamentul Republicii Moldova, ca orice structură în care activează mulți oameni, este pentru mine încă indescifrabil, la momentul de față. După mai mult de o lună de la începutul stagiului deja am făcut unele concluzii referitor la comunicarea și importanța ei într-o structură guvernamentală de anvergura Parlamentului. Este foarte multă muncă, mulți oameni care lucrează în diverse Direcții, iar în momentul în care există un eveniment, Parlamentul seamănă cu un mușuroi de furnici. În evenimentele cu participarea oficialilor de rang înalt sunt implicate mai multe Direcții simultan, câteodată — în acele zile, foarte multă muncă rămâne după culise. 
Cele mai mari provocări în domeniul comunicării și relațiilor publice în Parlamentul Republicii Moldova sunt legate de schimbarea și de adaptarea la noua etapă de dezvoltare a Republicii Moldova — integrarea europeană. Anume schimbările sunt cele mai mari provocări pentru instituție. Ideiile noi în domeniul Comunicării și Relațiilor Publice par atractive pentru angajații de aici, însă implementarea acestora la nivelul instituției nu se vede tocmai în scurt timp realizată.


FBI Media: Unde anume te vezi profesional în următorii 3-5 ani și cum ai planifica să atingi acele obiective?
 

Rodica Gudumac: În următorii ani mă văd orientată conform planului meu prestabilit. Mă văd activând în diverse instituții de stat, pentru a acumula cât mai multă experiență. Vreau să continui mișcarea crescendo pentru realizarea obiectivului meu, chiar dacă, înțeleg foarte clar, că dezamăgiri și piedici vor fi foarte multe — poate chiar mai des decât m-aș putea aștepta. Însă aceasta nu mă sperie! Cred că am scăpat deja de cea mai mare frică atunci când am depășit frica de viitor.

 

Autor: Iurie Barbaroș Jr., Jurnalist Independent

08|12|2023    14:11

Ratings:

Average members rating (out of 10) : 9.00   
Votes: 1 since 2023-12-08 12:38
Only registered users can rate items.
No comments yet