Masă rotundă la Primăria Dolinnoe. Un început pentru dezvoltarea comunităților incluzive

2024-02-11 16:43
Masă rotundă la Primăria Dolinnoe. Un început pentru dezvoltarea comunităților incluzive

Joi, 08.02.2024, a avut loc masa rotundă cu genericul „Dezvoltarea comunităților incluzive: Atelier privind respectarea drepturilor femeilor și copiilor” la Primăria satului Dolinnoe (r. Criuleni). Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților din Moldova” implementat de Centrul de Drept al Femeilor, cu suportul financiar al UNDEF (Fondul pentru Democrație al Națiunilor Unite). Scopul acestei întruniri a fost crearea unui spațiu informal de discuții cu actorii comunitari locali cheie, în vederea descoperirii problemelor legate de egalitatea de gen și identificarea de soluții viabile la nivel de comunitate. Descarcă agenda completă a evenimentului aici >> 


După înregistrarea participanților, facilitatorul Centrului de Drept al Femeilor (CDF) Diana Bistrea a venit cu un cuvânt de salut și a prezentat proiectul implementat

Prezentare intro

Sursa foto: CDF (dreapta, Diana Bistrea, Elena Bordianu, facilitatori CDF)

În continuare, facilitatoarea CDF Elena Bordianu a vorbit despre egalitatea de gen — în particular, despre rolul, importanța și impactul pentru comunitățile locale, dar și despre integrarea dimensiunii de gen în obiectivele de dezvoltare locală.

Facilitator CDF

Sursa foto: CDF (Elena Bordianu, facilitator CDF)

Echipa de implementare Criuleni și participanții la proiect, Iurie Barbaroș, Anastasia Funica, au prezentat problemele identificate la nivel de comunitate (criminalitate sporită, inegalitate de gen, discriminare în bază de gen, sex, vârstă, venit, proveniență și cultură etc.). 

Echipa Criuleni

Sursa foto: CDF (Anastasia Funica, Iurie Barbaroș, participanți la proiect)

A urmat o activitate de grup, în care participanții la mese separate au încercat să identifice problemele locale și soluții viabile de ameliorare a situației în problema respectării drepturilor femeilor și copiilor din localitate.

Lucru in grup

Sursa foto: CDF (lucru în echipe)

După prezentarea activităților de grup, a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri unde fiecare și-a expus viziunea și opiniile vis-a-vis de problemele identificate.

Rezultate

Sursa foto: CDF (rezultatele activităților individuale, prezentare)

La final, facilitatoarea Elena Bordianu a evaluat activitatea desfășurată, a venit cu concluzii și cu recomandările de rigoare pentru viitoarele activități. 

Prezentatori CDF

Sursa foto: CDF (dreapta, Diana Bistrea, Elena Bordianu, facilitatori CDF)

În cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților din Moldova” participă zece raioane din Republica Moldova - Orhei, Soroca, Glodeni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ialoveni, Criuleni, Cimișlia, Dondușeni și Florești. Obiectivul proiectului este crearea unui mediu favorabil pentru promovarea egalității de gen și împuternicirea economică, socială și educațională a femeilor în raioanele participante până la sfârșitul anului 2025. 

AutorIurie Barbaroș Jr., Jurnalist Independent

11|02|2023 

Ratings:

Average members rating (out of 10) : 9.00   
Votes: 1 since 2024-02-11 17:38
Only registered users can rate items.
No comments yet