Normele Europene pentru R. Moldova: Economia de Piață

2024-08-10 09:52
Normele Europene pentru R. Moldova: Economia de Piață

„Un progres sesizabil a fost atins în dezvoltarea unei economii de piață funcționale” – această constatare, valabilă pentru Republica Moldova, a fost enunțată astăzi în cadrul clubului de presă reunit la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Normele Europene pentru Republica Moldova se structurează în patru puncte esențiale — Economia de piață funcțională, Achizițiile publice, Statistica, Controlul financiar. Până la 1 august, 2024, Republica Moldova a realizat progrese semnificative în implementarea anumitor aspecte ale cadrului normative al UE, dar nivelul de succes al fiecăruia variază în funcție de domeniu.

Ascultă articolul integral în variantă audio cu opiniile experților sau citește mai departe:

La capitolul „Economie de piață funcțională”, au existat 6 recomandări. Implementarea acestora a fost evaluată cu scorul 3.1 din 5, adică un progres sesizabil a fost atins în dezvoltarea unei economii de piață funcționale, conform directorului de program de la Expert-Grup, Marina Soloviova. Dar încă sunt necesare reforme suplimentare pentru a asigura o concurență echitabilă și eficientă.

„Prima recomandare din cele economice a fost îmbunătățirea în continuare a managementului finanțelor publice și în particular a planificării și executării a investițiilor publice, pe care noi am evaluat-o cu 3 puncte din 5. Anul trecut a fost aprobat regulamentul nou privind investițiile capitale publice și o schimbare în acest regulament a fost clarificată procedura și cine și în ce mod stabilește eligibilitatea investițiilor capitale publice care urmează a fi incluse în cadrul bugetar pe termen mediu”.

Alte acțiuni menite să îmbunătățească situația mediului de afaceri din Republica Moldova, ar fi reducerea interferenței statului în stabilirea prețurilor pe piață și menținerea unui ritm rapid de reforme pentru restructurarea și privatizarea proprietății de stat, conform directorului de program de la Expert-Grup, Vitalie Rapcea.

„Executarea acestei recomandări a fost punctată cu 3 din 5. La reducerea interferenței statului în economie și la îmbunătățirea climatului de afaceri ar contribui și diminuarea listei produselor pentru care statul plafonează prețurile, aprobarea strategiei naționale de dezvoltare economică, programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterii competitivității, programul național de dezvoltare industrială, discuții publice privind programul pentru implementarea strategiei de proprietate a statului.”

În contextul obținerii statutului de țară candidată pentru aderare, Comisia Europeană a publicat în noiembrie 2023 un raport detaliat privind progresele și provocările Republicii Moldova. Raportul include recomandări specifice pentru fiecare capitol din cadrul legislativ European, esențial pentru toate negocierile viitoare cu Bruxelles-ul. 

Descărcați raportul .pdf complet în limba Engleză pentru R.Moldova, aici >>

Ratings:

No comments yet