Recuperarea și reutilizarea echipamentelor electronice în R. Moldova

2024-08-18 11:47
Recuperarea și reutilizarea echipamentelor electronice în R. Moldova

Într-o eră în care echipamentele electronice devin tot mai accesibile și necesare, întrebarea crucială este ce facem cu ele când ajung la sfârșitul vieții lor utile. Echipamentele electronice uzate, de la baterii și aparate de uz casnic la echipamente informatice, nu sunt biodegradabile și conțin substanțe toxice precum plumbul, mercurul și cadmiul. Aceste substanțe, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot contamina aerul, apa și solul, având efecte dăunătoare asupra sănătății umane și a mediului înconjurător.

În Republica Moldova, această problemă este adresată printr-un program național de colectare, care oferă soluții centralizate pentru gestionarea deșeurilor electronice. Ne-am propus să aflăm dacă cetățenii cunosc despre aceste sisteme de recuperare, în materialul ce urmează...

În Republica Moldova anual se colectează peste 500 de tone de echipamente electrocasnice și componente electronice uzat, am aflat printr-o solicitare la Agenția Mediului de la Șef Adjunct Direcția Reglementare și Acte Permisive de mediu, Denis Macovschi:
„Recomandarea către cetățeni este ca acestea să fie colectate separat de alte tipuri de deșeuri, și să fie predare operatorilor autorizați pentru gestionarea acestor tipuri, pentru că de gestionarea corespunzătoare a lor depinde nemijlocit calitatea mediului înconjurător în care ne petrecem timpul. Aceste deșeuri conțin atât materiale care pot fi reciclate, valorificate și reintroduse în circuitul economic, cât și metale grele care odată ajunse în mediul înconjurător, contribuie negativ asupra calității factorilor de mediu, cum ar fi apă, sol, aer și nemijlocit influențează calitatea sănătății populației.”

Procedura de recuperare a tehnicii uzate din piață nu este dificilă și se află la îndemâna consumatorilor în centrele comerciale mari, conform expertului de mediu Ruslan Nercaș:
„Fiecare punct de comercializare a echipamentelor electrice și electronice, care are suprafața comercială mai mare de 200 de metri pătrați, este obligat să aibă în interior amenajat un spațiu de colectare a deșeurilor electrice și electronice de la consumatori. Adică, fiecare din noi, având un echipament, de exemplu un fierbător, un mouse, un telefon vechi, îl putem să îl ducem în oricare din aceste magazine și să le solicităm, dacă nu este undeva la vedere, să ne arate unde au ei punctele special amenajate pentru colectarea acestor deșeuri.”

Reciclarea deșeurilor electrice este esențială nu doar pentru protecția mediului, dar și pentru recuperarea materialelor valoroase conținute în aceste echipamente. Metale prețioase și materiale reutilizabile pot fi recuperate și reintroduse în industrie, reducând astfel necesitatea exploatării resurselor naturale și minimizand impactul asupra mediului.

Ratings:

Average members rating (out of 10) : 10.00   
Votes: 1 since 2024-08-18 12:34
Only registered users can rate items.
Iurie Barbaroș 2024-08-18 12:48

Ceea ce pentru unii este gunoi, pentru alții e o comoară neașteptată...